Keramische tegels onderhouden doe je zo | Belgian Tile Centre

Heb jij thuis keramische vloertegels of overweeg je dit type vloer in je nieuwe woning? Dan heb je alvast geluk wat onderhoud betreft. Keramische tegels zijn makkelijk te onderhouden en behouden hun schoonheid met een minimum aan moeite. Lees snel verder en ontdek de onderhoudstips van onze tegelexperten.

De meest onderhoudsvriendelijke tegels

Keramische vloertegels zijn een product gemaakt door de mens en niet rechtstreeks afkomstig van de natuur zoals natuursteen. Dat maakt ze enorm sterk en resistent tegen water, vuil en stof. Je keramische tegels onderhouden neemt dus niet veel tijd in beslag, ideaal voor gezinnen met een druk leven of mensen met huisdieren.

Meer weten over keramische vloertegels?

Hoe je keramische vloer reinigen?

Net na de plaatsing

Wanneer je keramische tegelvloer gelegd en droog is, moet je hem een eerste keer onderhouden of schoonmaken. Dat doe je best door cementresten, die na het voegen achterblijven, te verwijderen met een cementsluierverwijderaar. Volg daarbij goed de instructies op de verpakking, een te hoge concentratie kan de voegen namelijk beschadigen. Daarna dweil je de vloer enkele keren met helder water zonder schoonmaakmiddel om al het vuil te verwijderen.

 

Wekelijkse poetsbeurt

Om je keramische tegels optimaal te onderhouden, raden we een wekelijkse poetsbeurt aan. Vooral bij donkere keramische tegels is een wekelijks onderhoud aangeraden, met lichte tegels kan je al eens een weekje overslaan.

Begin met stofzuigen om al het losse vuil en stof te verwijderen. Nadien dweil je de vloer met water en een scheutje neutraal schoonmaakmiddel (bv. schoonmaakazijn of milde allesreiniger). Tot slot nog even naspoelen met een propere dweil en helder water en je tegels blinken als nooit tevoren.

 

LET OP: gebruik geen vette zepen zoals bruine zeep, bijenwas, marseillezeep of lijnolie voor het onderhoud van je keramische tegels. Die laten namelijk een vet laagje achter op je tegels waardoor ze na verloop van tijd dof of grauw worden.

 

Uh-oh, een vlek

Iets gemorst? No worries, met een doekje veeg je vloeistoffen zoals sauzen, drank of vet makkelijk weg. Er snel even overgaan met het gewoonlijke schoonmaakmiddel voor je vloer en klaar! Geen spoor meer te zien van de vlek.

Heb je kinderen in huis die hun creativiteit al eens durven uiten op de vloer met stiften, wasco, verf of ander knutselgerief? Dan kan je gerust een hardnekkiger kuismiddel gebruiken om de vlek te verwijderen en even naspoelen met je gebruikelijke schoonmaakmiddel en water.

Graag gepersonaliseerd advies over hoe je je keramische tegels best onderhoudt?

Onze vloerexperten geven je raad in onze showroom

Kom eens langs